Vi tar graviditetsillamående på allvar
Säger folk till dig att det hör till att må illa när man är gravid? Även om det är så, så kan det vara jobbigt att höra när man kämpar mot illamåendet varje dag. För att lära oss mer om hur det är för dig och andra gravida, så använder vi Kräkbarometern där vi frågar om hur det är med illamåendet i vardagen.
Kräkbarometern ställer frågorna och du ger svaren
Ibland kan det kännas som att man inte riktigt blir tagen på allvar med sina besvär. Det försöker graviditetsillamående.se ändra på. Vi lyssnar och försöker få reda på hur det är för dig och för andra gravida. Via Kräkbarometern ställer vi frågor och sammanställer statistik.
Exempelvis visar svaren vi fått, att flera gravida mår illa större delen av dygnet eller dygnet runt, så det där med morgonillamående är bara en liten del av sanningen. En av våra frågor handlar om hur mycket illamåendet påverkar vardagen. Och faktum är att åtta av tio som svarat på våra frågor säger att det påverkat deras vardag ganska mycket eller väldigt mycket.
När har dina besvär varit som värst?
Har ditt graviditetsillamående påverkat vardagen?
En annan fråga är ifall man stannat hemma från jobbet eller skolan för att man mår illa. Även här är det en stor andel (69 procent) som svarar att man gjort det. För många innebär sjukfrånvaron även att privatekonomin försämras under graviditeten.
Här kan du se fler av resultaten från vår pågående undersökning >>
Många undrar om det är vanligt att må illa som gravid
Och ja det är väldigt vanligt med graviditetsillamående. Upp till 80 procent av alla gravida upplever illamående i början av graviditeten. En stor andel mår dessutom illa hela dagarna. Det är så klart jobbigt att stå ut med, men det finns en hel del knep att ta till för att underlätta vardagen.
Tips om du mår illa
- Undvik mat och dofter som får dig att må illa.
- Ät något innan du stiger upp på morgonen, till exempel kex eller rostat bröd.
- Undvik kryddstark och alltför fet mat.
- Kall mat brukar funka bättre än varm.
- Ät små måltider men ofta, gärna med mycket kolhydrater, som exempelvis bröd, ris och pasta.
- Drick mycket vätska, gärna i små klunkar men ofta.
- Begränsa intag av kaffe och te.
- Se till att få frisk luft. Ta gärna en lugn promenad.
- Vila ordentligt och undvik stress.
Är det inget som riktigt fungerar?
Om inget fungerar och illamåendet inte ger med sig, kan du prata med din barnmorska eller läkare. Det finns behandling mot graviditetsillamående. Din barnmorska eller läkare kan bedöma vad som kan vara ett lämpligt alternativ för dig. De kan också bedöma ifall du behöver sjukskriva dig för dina besvär.
Testa ditt illamående med PUQE-skalan
PUQE-skalan är ett enkelt test som hjälper dig få reda på om ditt illamående räknas som milt, medelsvårt eller svårt. Oavsett resultat finns det alltid hjälp att få – så tveka inte att prata med din barnmorska eller läkare om dina besvär. Genom att förstå mer om ditt illamående kan det bli enklare att anpassa dina dagar på sätt som funkar för dig.