Lindra ditt illamående

Är du gravid och mår illa? Som du säkert vet är det ganska vanligt, särskilt i början av graviditeten. Det är också vanligt att ha kväljningar eller att kräkas. Illamåendet är för de flesta övergående och det finns mycket du kan göra själv för att lindra. Har du mycket besvär, tveka inte att kontakta din barnmorskemottagning.

Vad du kan göra själv

  • Ät lite men ofta.
  • Undvik alltför fet mat.
  • Ät något med kolhydrater till mellanmål, till exempel frukt eller smörgås.
  • Se till att ha luft i din kalender och undvik stress.
  • Ät något innan du stiger upp, efter att du sovit.
  • Drick ordentligt med vätska, särskilt om du kräks ofta.
    Drick inte bara i samband med mat.
  • Ät kokt mat utan starka kryddor.

Var försiktig med vissa smärtstillande läkemedel

Undvik antiinflammatoriska smärtstillande läkemedel i gruppen NSAID (förkortning av non-steroidal anti-inflammatory drug) när du är gravid. Det finns en risk att fostret kan påverkas. Därför bör du prata med en läkare innan du använder dessa läkemedel under de första sex månaderna av din graviditet. Exempel på sådana läkemedel är Ipren, Treo och Naproxen. Under graviditetens andra hälft ska du inte använda NSAID-läkemedel alls. Dessa kan allvarligt påverka barnet, göra att du får mer värkar, så att förlossningen tar längre tid och att du blöder mer. Har du tagit en enstaka dos under graviditeten behöver du inte vara orolig.

Undvik alltid alkohol, droger och tobak

Alkohol, droger och tobak är skadligt för fostret. Dessa bör undvikas helt under graviditet. Har du svårt att undvika dessa finns det hjälp att få.

När ingenting hjälper

Några få procent av alla gravida kräks så mycket att de kan behöva vård på sjukhus. Det kallas för extremt graviditetsillamående eller hyperemesis gravidarum på latin. Här kan du läsa mer om det >>

Testa ditt illamående enligt PUQE-skalan

Visste du att det finns olika grader av vad som räknas som milda, medelsvåra eller svåra besvär av gravidillamående?

Gravidhormoner kan påverka humöret

I början av graviditeten kan hormonerna göra att humöret svänger, ena stunden kan du vara ledsen, för att i nästa stund vara arg eller glad.

Vi ställer frågor till gravida

För att lära oss mer om graviditetsillamående och hur det påverkar vardagen! Var med i Kräkbarometern.

Rulla till toppen