Frågor & svar

Här kan du läsa några av de vanliga frågor, och deras svar, som vi stöter på när vi möter gravida som har besvär med graviditetsillamående:

Hur länge kommer jag att må illa?

Ofta kommer illamåendet i början av graviditeten och för många går det över ungefär runt vecka tjugo. Men en del mår illa under hela sin graviditet.

När börjar man må illa?

De flesta börjar må illa ungefär i vecka 4-7, men det varierar från person till person.

Varför mår jag illa?

Det som gör att man mår illa när man är gravid är framför allt graviditetshormonerna. Hur mycket dessa hormoner påverkar en är olika från person till person. Men illamåendet kan även uppstå om du har lågt blodsocker.

Varför är jag så trött?

Trötthet är väldigt vanligt under graviditeten, särskilt i början. Den beror på flera saker som händer i kroppen. Dels får du höga halter av gulkroppshormon, din ämnesomsättning ökar och mer energi förbränns, du får även ett lägre blodtryck och en ökad produktion av blod.

Vad hjälper mot illamåendet?

Ta det lugnt och undvik stress. Ät något innan du har stigit upp på morgonen, som en bit kex eller lite knäckebröd. Drick mycket vätska, särskilt om du kräks ofta. Välj kokt mat och undvik starka kryddor. Ät lite men ofta. Undvik alltför fet mat. Ät något med kolhydrater till mellanmål, som smörgås eller en frukt. Fler goda råd hittar du här

Är det något jag kan undvika för att slippa må illa?

Undvik alltför fet mat, friterad mat och starkt kryddad mat. Om du har lätt att bli åksjuk eller sjösjuk så kan du undvika längre bilresor eller båtresor. Undvik stark dryck som kaffe eller svart te. Undvik sura frukter och grönsaker. Undvik dofter som kan få dig att må illa.

Är det farligt att kräkas?

Det är inte farligt för bebisen att du kräks, den får sin näring från dig ändå. Det är inte heller farligt för dig att kräkas, men du bör tänka på att dricka mycket vätska. Men du bör vara observant på om du kräks flera gånger om dagen och börjar bli trött och uttorkad, då kan du ha extremt gravidillamående och du bör prata med din barnmorska eller barnmorskemottagning.

Får bebisen den näring den behöver även om jag kräks?

Vid lätt till måttligt illamående och kräkningar brukar bebisen få i sig den näring som den behöver. Om du kräks väldigt mycket och du inte får i dig tillräckligt med näring behöver du söka vård för att få behandling under din graviditet. Rådfråga din barnmorska.

Har illamåendet med bebisens kön att göra?

Om man väntar en flicka är risken något högre att man drabbas av svårt illamående (hyperemesis gravidarum) eller kräkningar. Att vänta tvillingar eller trillingar ökar också risken att man kräks eller mår illa mer i början på graviditeten.

Vad är hyperemesis gravidarum?

Hyperemesis gravidarum är svårt graviditetsillamående (även kallat extremt graviditetsillamående) med kräkningar som gör att man blir trött, uttorkad och kan få näringsbrist, störningar i elektrolytbalansen, vätskebalansen, eller i syrabalansen. Hyperemesis gravidarum drabbar ungefär 1 procent av gravida och kräver oftast vård.

Rulla till toppen