Gravidhormoner kan påverka humöret

Gravidhormoner kan påverka humöret

Blir du arg, ledsen, deppig och gråter om vartannat? Gravidhormonerna kan påverka både dina känslor och din kropp. De gör så att du mår illa men förbereder också din kropp inför vad som komma ska, genom att till exempel mjuka upp bäckenet.

Det är vanligt att känslorna går upp och ner

Du som är gravid påverkas av en mängd hormoner på ett sätt som kan kännas jobbigt. Särskilt under den första delen av en graviditet kan hormonerna göra att humöret svänger. Kroppen påverkas och förändras när du är gravid. Du kan ha svårt med sömnen, må illa, ha ont i magen eller ryggen, få förstoppning och andra besvär som kan påverka humöret. Att vänta barn och förbereda sig på att bli förälder är en omvälvande process mentalt. Det kan då vara bra att trappa ned på tempot och undvika stress.

Blir du ledsen och orolig av att må illa?

Kanske tänker du att man ska vara så himlastormande lycklig när man är gravid, och så mår du i stället illa varje dag och känner dig orolig. Dessa känslor ska du ta på allvar, för så ska du inte behöva känna. Om du märker på dig själv att du blir ledsen av ditt graviditetsillamående ska du kontakta din barnmorska eller barnmorskemottagning och be om att få prata med dem. De kan hjälpa dig med goda råd, hur du kan tänka kring mat och vila, och även ge tips om receptfria läkemedel med mera.

Smarta knep för att lindra illamående

Är du gravid och mår illa till och från? Du vet väl att det finns hjälp att få och knep för att lindra besvären?

Du är inte ensam, det är vanligt att må illa

Mitt i all gravidlycka så mår en del så illa så att de behöver stanna hemma från jobbet för att vila.

Vi ställer frågor till gravida

Allt för att lära oss mer om graviditetsillamående och hur det påverkar vardagen! Var med i Kräkbarometern.

Rulla till toppen