Svårt graviditetsillamående

Svårt graviditetsillamående

Cirka en procent av alla gravida råkar ut för extremt graviditetsillamående och kan då kräkas flera gånger om dagen. På latin heter det hyperemesis gravidarum. Vid extremt graviditetsillamående så mår man mycket illa, ofta hela dagarna. En del kräks så mycket att de blir helt uttorkade. Då kan det vara svårt att få i sig mat och dryck. En del går till och med ner i vikt och behöver sjukhusvård och näringslösning via dropp.

Det extrema illamåendet brukar bli bättre

För de flesta så lättar besvären med gravidillamåendet runt vecka 20. Men några mår illa hela sin graviditet. För en del är det så besvärligt så att graviditeten känns som en plåga. Mår du väldigt illa är det bra att prata med din barnmorska eller läkare för att få den hjälp som du behöver.

Fråga om råd om du är orolig

Om du är orolig för att du mår så illa och kräks upp allt du äter och kanske även går ned i vikt, så ska du kontakta en barnmorskemottagning, en vårdcentral eller en jouröppen mottagning. Det går också bra att ringa sjukvårdsupplysningen på telefonnummer 1177 för att få hjälp att bedöma dina symtom eller tips på var du kan söka vård.

Smarta knep för att lindra illamåendet

Är du gravid och mår illa till och från? Du vet väl att det finns hjälp att få och knep för att lindra besvären?

Testa ditt illamående enligt PUQE-skalan

Visste du att det finns olika grader av vad som räknas som milda, medelsvåra eller svåra besvär av gravidillamående?

Vi vill veta mer om hur det är för dig

Hur mår du just nu? Vad triggar illamåendet? Hur illa mår du i de olika graviditetsveckorna? Var med och svara på frågorna i Kräkbarometern.

Rulla till toppen