Att må illa
Att må illa i början av graviditeten är väldigt vanligt. En del mår bara illa precis i början av sin graviditet och för andra pågår det i några månader. Det finns också gravida som mår illa under hela sin graviditet. Då är det skönt att veta att det finns hjälp att få och knep för att lindra besvären.
Därför mår du illa
Ofta kommer illamåendet i början av graviditeten och för många går det över ungefär runt vecka tjugo. Det är bl a hormoner som gör att många gravida blir illamående. Hur mycket hormonerna påverkar är olika från person till person. Det är mer vanligt med illamående om man väntar mer än ett barn.
Många gånger blir också lukt- och smaksinnet mer känsligt. Symtomen är vanligen starkast på morgonen, men illamående kan förekomma vilken tid som helst på dygnet eller hela tiden. Illamåendet kan även komma tillbaka i slutet av graviditeten, runt vecka 35, då bebisen trycker på magsäcken.
Det finns även annat som kan påverka illamåendet, till exempel mår många sämre för att de är trötta, stressade eller inte har ätit på länge. I allmänhet minskar både tröttheten och illamåendet efter tredje till fjärde månaden. Om illamåendet är mycket besvärligt, kontakta barnmorskemottagningen för att få hjälp.
Vad som händer i kroppen när du är gravid
Förutom att du kan må illa så händer mycket annat under graviditetens första månader. Du går upp i vikt, får mer blod i kroppen och större behov av syre. Din ämnesomsättning ändras och kroppstemperaturen påverkas så att du oftare kan känna dig varm. Snart börjar också kroppens tyngdpunkt bli annorlunda och musklerna i din mage tänjs ut. Att vara gravid är en omställning som kan vara omvälvande. Denna omställning kan göra att du blir extra trött.
Du kan få ökade flytningar under första delen av graviditeten. Det är vanligt att få rikligare, slemmig och ofärgad flytning av och till under hela graviditeten. Det beror på att vävnaderna i slidan blir mer blodrika och lättare avger vätska.
Tidigt under graviditeten börjar också bröstkörtlarna växa och utvecklas för att kunna producera mjölk. Det gör att brösten blir större, spänner och ömmar ungefär som det gör för en del före mens. Bröstvårtan och vårtgården växer också och kan bli mörkare i färgen.
När livmodern börjar växa kan den trycka på urinblåsan så att du behöver tömma blåsan oftare. Det kan fortsätta under hela graviditeten.
När du är gravid förbereder kroppen sig för förlossningen så att bäckenet kan vidgas och släppa genom barnet. Leder och bäcken blir därför mjukare och rörligare och du kan få ont, sk foglossning. Det finns sätt att minska smärtan, till exempel genom träning av musklerna i området kring bäckenet. Här kan fysioterapeut eller barnmorska ge råd.
Smarta knep för att lindra illamåendet
Är du gravid och mår illa till och från? Du vet väl att det finns hjälp att få och knep för att lindra besvären?
Gravidhormoner kan påverka humöret
I början av graviditeten kan hormonerna göra att humöret svänger, ena stunden kan du vara ledsen, för att i nästa stund vara arg eller glad.
Vi ställer frågor till gravida
För att lära oss mer om graviditetsillamående och hur det påverkar vardagen ställer vi frågor till gravida! Var med i Kräkbarometern.